"18 yaş altı BES ne zaman?" soruları geçtiğimiz haftanın gündemindeydi. Ancak Google verilerine bakıldığında bu konu ya yeterli seviyede anlatılmadı ya da yeterli ilgiyi göremedi, haliyle Google'da üst sıralarda bu konuya artık rastlamıyoruz. Ancak 18 yaş altı BES önemli.
Makale : Elçin Tuva
Çocuğunuza bir kumbara ayırdığınızı ve doğar doğmaz onun için her gün 5 Lira bu kumbaraya attığınızı düşünelim. Ayda 150 TL yapar. 18 yılda yuvarlak hesapla 34 bin lira yapar. her ay 150 lira ile ne kadar dolar alacağınızı bilmiyoruz. Bu ay 50 dolar olabilir bir sonraki ay 3 dolar olabilir. Dolayısıyla "paramı dolara yatırsam ne kadar kazanırım" sorusuna hiç kimse gerçekçi bir cevap veremez. Altın için de aynı şekilde...
BES için cevap verebilir.
Çünkü sistemin belirgin ilerleyen bir zemini var.
Yukarıdaki anne baba, aylık 150 Lira katkı payı çocuğu için bireysel emeklilik sözleşmesi başlatmış olsa, 18 yılın sonunda 34 bin yerine 46 bin lira biriktirmiş olacaktır. Bu da fon getirilerinin ortalama hesabına göre. Yani fon getirileri, şirketiniz tarafından iyi yönetiliyor ise birikiminiz daha da artacaktır.
BES'in çözmesi gereken harici sorunları bir yana bırakırsak, çocuğunuza hediye alırken 150 lirayı da kenara koymayı istemeyecek bir anne baba yoktur diye düşünüyorum. En fazla şöyle bir vazgeçiş söz konusu olabilir: bu ay çocuğuma bir kıyafeti eksik alayım.
Evet, hepsi bu kadar aslında.
18 yaş altı BES, devreye girsin ya da girmesin; mevcuttaki Gönüllü BES ile böyle bir birikim orta sınıf vatandaşlarımız için mümkün olabilir. 18 yaşına bu bütçe ile gelindiğinde 46 bin lira birikimi olan bir gencin özgüveni de elbette farklı olacaktır.
Hele ki 150 lira aylık katkı payını, 2 kıyafetten feragat ederek 300 liraya çıkarırsanız...
18 yılın sonunda 68 bin lira harcamış olacak ve çocuğunuz için 115 bin lira gibi bir birikim elde etmiş olacaksınız.
Ancak önemli konu şu:
Devlet Katkısı
Şöyle ki bu söylediğim rakamlar Devlet Katkısı dahil birikimler. 18 yaş altı BES için 56 yaş kriteri henüz belli değil.
Dolayısıyla devlet katkısını çıkardığımız zaman BES, hiç de cazip gelmiyor.
Buyurun:
ayda 150 TL ile 34 bin lira harcayıp devlet katkısı olmadan alınabilecek ortalama birikim 46 bin lira.
Ayda 300 TL ile 68 bin lira harcayıp devlet katkısı olmadan alınabilecek ortalama birikim 92 bin lira.
Comments