top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Göbeklitepe, Bakışı Değiştirdi

Mevcut bilgilere göre dönemin insanlarının tarımla uğraşması, sosyal ekipler halinde ve uzun süreye dayalı çalışmalar yapması, genel bir merkez üssünün belirlenmesi şeklinde bilgilerin edinildiği Göbeklitepe ile şimdiye kadar olan tüm bakış açısını değiştirdi.




Mevcut bilgilere göre Neolitik Dönemin henüz çanak - çömlek kullanılmayan dönemine denk gelen bu uzun zaman dilimi süresince tarih öncesi dönem insanlarının Göbeklitepe'de bıraktığı en dikkat çeken kalıntılar arasında, insanlık tarihinin en eski anıtsal mimari örnekleri ve özellike farklı tür hayvan tasvirleriyle bezenmiş dikilitaşlar sayılabilir.


Söz konusu yapılara temel oluşturan ve yapı malzemesi sağlayan kireçtaşı plato, höyüğün altında uzanmakta ve etrafını çevrelemektedir.

“Genel kanı olarak, toplanma merkezi şeklinde kabul edilen Göbeklitepe, 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır.”

Göbekli Tepe'de 1995 yılında başlayan arkeolojik kazılar, Neolitik Dönemde yaşandığı bilinen ve insanlık tarihinin dönüm noktaları olan bazı değişim ve dönüşümlerin yeniden ele alınmasını gerektirmiştir.


Çünkü Göbeklitepe, bugünki bilgilere göre döönemin insanlarının sadece hayatta kalma mücadelesi içinde olmadığını gösteriyor. Sosyal davranış ile birlikte iş yapmanın eseri olan ören yeri, uzun zaman çalışmaya dayalı iş bölümlerini ifade eden kanıtlar barındırıyor.


Ören yerine yolunuz düşerse kısa bilgiler.

Adres: Göbeklitepe, Dağeteği Mahallesi, 63290

Telefon: 0414 31 31 588

Giriş Ücreti (2020) : 45 TL

Durum : Her gün AÇIK, Covid-19’a yönelik alınan tedbirler nedeniyle haftasonu gişe açılış saati 11:00’dır.


7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page