"Gıda Karşı Saldırıcısı" protestocular, Fransa'da camla korunan Mona Lisa'ya çorba atarak "sağlıklı ve sürdürülebilir gıda" hakkı çağrısında bulundu.
Leonardo da Vinci'nin 16. yüzyıldan kalma tablosu dünyanın en ünlü sanat eserlerinden biridir ve Paris'in merkezindeki Louvre'da sergilenmektedir.
Louvre, eserin koruyucu camın arkasında olduğunu ve hasar görmediğini söyledi.
"Yiyecek karşı saldırısı" yazan tişörtler giyen iki kadın protestocunun sıvı fırlatmasının ardından tablonun önünde durarak şöyle dedi:
"Hangisi daha önemli? Sanat mı, sağlıklı ve sürdürülebilir gıda hakkı mı?"
"Tarım sisteminiz hasta. Çiftçilerimiz çalışırken ölüyor" diye ayrıca söylemlerine ekleme yaptılar.
Oda boşaltılmadan önce müze güvenliği, protestocuların önlerine siyah ekranlar koydu.
Gösterinin sorumluluğunu Riposte Alimentaire (Gıda Karşı Saldırısı) adlı bir grup üstlendi.
Eski adıyla Twitter olan X'e gönderilen açıklamada, protestonun "gıdanın genel sosyal güvenlik sistemine" entegre edilmesi çabalarının bir parçası olduğu belirtildi.
Mevcut gıda modelinin "en güvencesiz olanları damgaladığını ve temel gıda hakkımıza saygı göstermediğini" söyledi.
Grup, vatandaşlara her ay yemekte kullanılmak üzere 150 Euro (128 £) değerinde yemek kartı verilmesi çağrısında bulundu.
Louvre, çevre hareketi olarak tanımladığı Riposte Alimentaire üyelerinin yerel saatle 10.00 (09.00 GMT) sularında tablonun üzerine balkabağı çorbası sıktığını ve herhangi bir hasar olmadığını söyledi.
Eserin sergilendiği Salle des Etats'ın boşaltıldığı ve temizliğin ardından saat 11.30'da tekrar ziyarete açıldığı belirtildi.
"Müze şikayette bulunacaktır"
Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati, "hiçbir gerekçenin" Mona Lisa'nın hedef alınmasını haklı çıkaramayacağını söyledi ve X'te "Mirasımız gibi tablo da gelecek nesillere ait" dedi.
Fransa'nın başkentinde son günlerde artan yakıt fiyatlarına son verilmesi ve düzenlemelerin basitleştirilmesi çağrısında bulunan çiftçilerin protestoları görüldü; Cuma günü Paris'e giren ve çıkan ana yollar kapatıldı.
Mona Lisa, 1950'li yılların başından bu yana bir ziyaretçinin üzerine asit dökmesi sonucu hasar gördüğünden beri emniyet camının arkasında duruyor.
Müze, 2019 yılında onu korumak için daha şeffaf bir kurşun geçirmez cam yerleştirdiğini söyledi.
2022'de bir aktivist tabloya pasta fırlatarak insanları "Dünya'yı düşünmeye" çağırmıştı.
Tablo 1911'de Louvre'dan çalınmışı ve uluslararası bir sansasyon yaratmıştı. Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesinin çalışanlarından Vincenzo Peruggia, tabloyu almak için geceyi bir dolapta sakladı.
İki yıl sonra onu İtalya'nın Floransa kentindeki bir antika satıcısına satmaya çalıştığında ele geçirildi.
Kaynak : BBC News
Comments