top of page
Yazarın fotoğrafıTuvART Haber

Siber Demir Kubbe

İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet, ‘iç terörle’ mücadele için ‘siber Demir Kubbe’ denilen yeni bir casus yazılım geliştiriyor.


yapay zeka, siber güvenlik


Şarku’l Avsat’ın The Times gazetesinden aktardığı habere göre, Şin-Bet Başkanı Ronen Bar, konuya ilişkin açıklamasında, “Yapay zeka, teşkilatın çok sayıda tehdidi belirlemesine yardımcı oldu” dedi.


Tel Aviv Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen İnternet Haftası konferansında konuşan Bar şu ifadeleri kullandı;


“Bu teknoloji, hayat kurtarma konusunda, İsrail’i konuşlandırıldığı 2011’den bu yana binlerce füzeden koruyan Demir Kubbe hava savunma sistemi kadar önemli olabilir. İnternet ağının derinliklerindeyiz ve içinde casusluk, terörizm, kışkırtma ve yabancı etkisi olduğunu çok iyi görüyoruz. Bu ağ, Cenin’deki terörist yuvaları ve Gazze’deki terör tünelleri gibi düşmanlarımız için güvenli bir yer değil. Şin Bet’in siber uzayda geliştirmekte olduğu Demir Kubbe şimdiden ilk adımlarını atıyor.”


İsrail’de bağımsız istihbarat analisti olan Ronen Solomon ise, yapay zekanın istihbarat toplamayı büyük ölçüde hızlandıracağını belirtti.


Solomon konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi;


Tüm bu bilgileri insan yardımıyla toplamak isterseniz, bu uzun zaman alır. Bir departman dinlemeyi yaparken, diğer departman yazılı analizi yapar. Ama artık yapay zeka ile tüm departmanlar aynı kod dilini konuşabiliyor. Bilgisayar, büyük bir veri tabanından tüm bilgileri nasıl alacağını, ilginç bir hedefle nasıl ilişkilendireceğini ve kalıplar ve uyarılar oluşturmayı biliyor.


Yapay zeka, yüz tanıma gibi biyometri ile olduğu kadar coğrafi konum belirleme ve potansiyel bir nükleer tesisteki değişiklikleri takip etme gibi uydu görüntülerini izleme ile iyi çalışabilse de, uzmanlar yapay zekanın sınırlamaları konusunda uyarıda bulunuyor.


İsminin açıklanmaması koşuluyla The Times gazetesine konuşan eski bir İsrail İstihbarat Başkanı konu hakkında şu yorumu yaptı;


“Yapay zeka teknolojisi, terörle mücadele alanı da dahil olmak üzere hayatımızın çeşitli yönlerinde devrim yarattı. Ancak, bağımsız hareket eden ve herhangi bir terör örgütüyle bağlantısı olmayan teröristlerle mücadele söz konusu olduğunda, ilerlemesine rağmen yapay zekanın hala sınırlarla karşı karşıya olduğunu kabul etmek çok önemlidir. Genellikle dijital parmak izleri bırakan ve yapay zeka algoritmalarının algılayabildiği kalıpları sergileyen organize terörist grupların aksine, ‘yalnız kurtlar’ önceden herhangi bir iletişim kurmadan kendiliğinden hareket edebilir. Eylemleri, kişisel şikayetler, radikal ideolojiler veya akıl sağlığı sorunlarıyla motive edilebilir ve bu da yapay zekanın bu saldırıları tahmin etmesini veya önlemesini zorlaştırır.”


Habere göre, açık çevrimiçi etkileşimler veya izlenen ağlara bağlantılar olmadan, yapay zeka algoritmaları ilgili bilgileri toplamakta ve gerçek zamanlı olarak doğru tehdit değerlendirmeleri oluşturmakta zorlanabilir.


Analistler ise, yapay zeka algoritmaları aracılığıyla görünür olmayabilecek ince sinyalleri, davranış değişikliklerini ve bağlamsal bilgileri yorumlayabilir.


Terör hücrelerinin, düşük teknolojili iletişimlere geri dönmek de dahil olmak üzere karşı önlemler geliştirebileceği konusunda uyaran eski İstihbarat Başkanı, “Bu da, yapay zeka algoritmalarının söz konusu kişilerin faaliyetlerini etkili bir şekilde tespit etmesini ve izlemesini zorlaştırır” diye ekledi.


Haber : Şarkul Awsat

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


Tuva, Tuvart, Tuva Art, Tuvart Haber

Haber

bottom of page