1981 yılından bu yana her 24 Kasım'da kutlanan Öğretmenler Günü, 24 Kasım 1928 tarihinde Türkiye Cumhuriyet kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millet Mekteplerinin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür.
Dünyada da farklı günlerde kutlanan Öğretmenler Gününün bizdeki gününün 24 Kasım olmasının sebebi Başöğretmenimiz Atatürk'ün Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini Kabul Günü Olması"dır.
“UNESCO tavsiyeleriyle 5 Ekim olarak dünya genelinde kutlanan Öğretmenler Günü, Arap ülkelerinde 28 Şubat'ta kutlanıyor. ”
Millet Mekteplerinde, okuma oranı oldukça düşük olan Milletimiz için yaş ve cinsiyet farketmeksizin herkese eğitim verilmeye başlanmıştır. En azından okur yazar konuma gelinmesi için önemli bir çaba sarf edildi.
Millet Mektepleri
1 Kasım 1928 tarihinde Harf İnkîlabı ile Latin Alfabesi olarak bilinen temeli ise Etrüsk Alfabesi olan yazı biçimine geçişte Atatürk, Millet Mekteplerinde bizzat eğitim veren konumunda oldu.
Hafızalarımıza kazınan meşhur fotoğraf da bu çalışmalar sırasında tarihe not olarak düşülmüştür.
Millet Mekteplerinde hedeflenen okur yazarlık seviyesine ulaşmak için eğitim süresi 4 ay olmuştur.
Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Beyin hazırladığı yönetmelik 11 Kasım 1928'de Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmış ve 7284 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı 24 Kasım 1928 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Böylelikle yönetmelik, yürürlüğe girmiştir.
Ancak Millet Mekteplerinin resmen açılışı 1 Ocak 1929 tarihinde gerçekleşmiştir. "Maarif Bayramı" olarak kutlanan açılış gününden sonra 1928 - 1935 yılları arasında Millet Mektebi adı, 1936 - 1950 yılları arasında Ulus Okulları olarak adlandırılmıştır.
Eğitim seferberliğinin başladığı ile yıl 20.487 derslik açılmıştır.
1.075.500 kişi Millet Mekteplerinde eğitim görmüştür.
597.010 kişi ise okuma yazma belgesine sahip olmuştur.
İlk üç yıl içinde bir buçuk milyon kişi okur yazar hale getirildi.
Sabit, Gezici ve Özel olmak üzere üç şekilde konumlandırılan Millet Mekteplerine daha sonraları Köy Yatılı Mektepleri ile Halk Okuma Odaları eklenmiştir.
Sabit Millet Mekteplerinde eğitimin okul, kahvehane, cami, köy odası gibi mekanlarda gerçekleşirdi. Sabah çocukların eğitim gördüğü Sabit Millet Mektebinde akşam yetişkinler ders görürdü.
Gezici Millet Mekteplerinde ise okulu olmayan köylere yalnızca bir defa açılan kurum, kışlık ve yazlık olmak üzere hizmet vermiştir.
Özel Millet Mektepleri hapishane gibi bazı devlet kurumlarıyla büyük çiftlik ve fabrikalarda insanların okur yazar hale getirilmesi için açılmıştır. Aynı zamanda banka gibi yerlerde de yetkin eleman yetiştirmeyi amaçlayan eğitimler de özel Millet Mekteplerinde verilmiştir.
Comments